ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ-ΦΟΙΤΗΤΡΙΩΝ

Επιτυχημένες ιστορίες
Το ΜΠΣ Θετικής Ψυχολογίας αποτέλεσε σημείο σταθμό στη ζωή μου αλλά και στην καριέρα μου. Πλέον εργάζομαι ως Ψυχολόγος στην Υπηρεσία Κοινοτικής Ψυχιατρικής Φροντίδας κατ'οίκον της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, και δουλεύοντας με ψυχιατρικό αλλά και μη πληθυσμό. Έχω λάβει λοιπόν σημαντικά εργαλεία αλλά και τεχνικές Θετικής Ψυχολογίας, τις οποίες έχω εντάξει στην δουλειά μου, κάτι το οποίο θεωρώ πως την ξεχωρίζει από τις απλές θεραπευτικές παρεμβάσεις! (Αναστασία Παραδείση, Ψυχολόγος, MSc, έτος αποφοίτησης 2020)

  

Διαπιστώνω μέρα με τη μέρα ότι η ένταξη των εννοιών της Θετικής Ψυχολογίας στην κλινική πράξη στα πλαίσια ενός Παιδοψυχιατρικού τμήματος συνιστά «τομή αυτοεξέλιξης»  όχι μόνο σε σχέση με την αντιμετώπιση των δυσκολιών των παιδιών και των οικογενειών τους αλλά κι αναφορικά με την ατομική μας ανάπτυξη ως επαγγελματιών ψυχικής υγείας πέρα από τους όρους Παθολογία/ικός. Καταγράφουμε θετικές γνώμες μετά τον εμπλουτισμό των σχολών γονέων με αρχές όπως τα δυνατά στοιχεία του χαρακτήρα, η αυτοσυμπόνια, το απολαμβάνειν ενώ η ένταξη αυτών και άλλων δομικών στοιχείων σε παρεμβάσεις οικογενειακής θεραπείας εστιασμένης στη λύση, καταγράφουν επίσης ενθαρρυντικά αποτελέσματα (Τζορμπατζάκης Γιάννης, Ψυχολόγος M.Sc., έτος αποφοίτησης 2017)

  

Στο Μεταπτυχιακό έμαθα ότι το φάσμα της ψυχολογίας δεν εξαντλείται στο μη χείρον, αλλά προχωρά ως το βέλτιστον. Μπορούμε να μιλάμε για θετικά συναισθήματα, για θετικές εμπειρίες, για δυνατά στοιχεία του χαρακτήρα, για ψυχική ανθεκτικότητα και όχι μόνο για δυσλειτουργίες και διαταραχές. Αυτό είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που δίνει μια ακόμα προοπτική στη δουλειά μου, τόσο σημαντική στη συμβουλευτική ενηλίκων και τόσο ανεκτίμητη στην υποστήριξη παιδιών και εφήβων (Ρέα Ευαγγελάτου, έτος αποφοίτησης 2017) 

Πολλά κομμάτια, ασκήσεις θετικότητας αλλά και έννοιες της Θετικής Ψυχολογίας όπως η ευγνωμοσύνη, η καλλιέργεια της ελπίδας και της ψυχικής ανθεκτικότητας, η ανάπτυξη της αισιοδοξίας και η επανεμφάνιση θετικών πτυχών σε μια αρνητικής συνθήκη, ήταν κυρίως αυτά που χρησιμοποίησα ως τώρα ως εργαλεία επαγγελματικά τόσο στο εργασιακό πλαίσιο που βρίσκομαι στο σχολείο αλλά και στο κομμάτι το ψυχοθεραπευτικό με θεραπευόμενους ενήλικες, νεαρούς ενήλικες και εφήβους. Παρατήρησα την επίδραση τους και τον τρόπο που λειτούργησαν, συμπληρωματικά με τα θεραπευτικά εργαλεία, ως πραγματικός αληθινός ενισχυτικός μοχλός αλλαγής της σκέψης και του συναισθήματος των θεραπευομένων προς μια θετικότερη οπτική του εαυτού και του κόσμου (Καράλη Παναγιώτα- Άλκηστις, Ψυχολόγος, έτος αποφοίτησης 2020)


 
Από το ΜΠΣ στη Θετική Ψυχολογία ξεκίνησε για μένα μια νέα ακαδημαϊκή και επαγγελματική πορεία. Aπό τον Οκτώβριο του 2020 φοιτώ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ως υποψήφια διδάκτωρ στην ερευνητική ομάδα του καθηγητή Κου Αναστάσιου Σταλίκα. Εμπλέκομαι πλέον ως ερευνήτρια ψυχολόγος σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα Erasmus+ που εφαρμόζουν τις αρχές της Θετικής Ψυχολογίας (Μαρία Χριστοπούλου, Ψυχολόγος, εκπαιδεύτρια ενηλίκων, έτος αποφοίτησης 2018)

 Ήδη από το ξεκίνημα της επαγγελματικής μου ζωής, χρησιμοποίησα όλες αυτές τις γνώσεις, εφαρμόζοντας παρεμβάσεις στη σχολική κοινότητα, στην ατομική συμβουλευτική καθώς και στη συμβουλευτική γονέων. Παράλληλα, επεδίωξα ένα πάντρεμα με την Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Θεραπεία στη θεραπευτική πράξη, εφαρμόζοντας κυρίως θετικές παρεμβάσεις σχετικά με το Νόημα της Ζωής, τις Θετικές Σχέσεις, την Ενσυνειδητότητα καθώς και τα Δυνατά Στοιχεία του Χαρακτήρα (Κλαδούρη Μαρία, Ψυχολόγος, MSc, έτος αποφοίτησης 2020) 

Εργάζομαι με γυναίκες επιζήσασες έμφυλης βίας και λέω επιζήσασες και όχι θύματα γιατί η θετική ψυχολογία μου έμαθε να ψάχνω στους ανθρώπους το θετικό και να διακρίνω τις δυνατότητές τους, όσο αντίξοη και να είναι η κατάσταση που έχουν βιώσει ή βιώνουν.  Μια μέρα έρχεται στο συμβουλευτικό μια γυναίκα αρκετά τρομαγμένη και ανήσυχη, που βιάζεται να βρει την λύση, να μου πει τι της έχει συμβεί και να την συμβουλεύσω τί είναι το καλύτερο να κάνει. Της είπα πόσο γενναία είναι που πήρε την απόφαση να μας συναντήσει, ενώ μιλήσαμε για το πως φαντάζεται τον εαυτό της στα καλύτερά της στο μέλλον. Η γυναίκα αυτή άρχισε ξανά να ονειρεύεται μια ζωή χωρίς κακοποίηση. Σήμερα ζει μόνη της, εργάζεται και συνεχίζει το σχολείο (Κουβάκη Βασιλική,  Ψυχολόγος, MSc, έτος αποφοίτησης 2020).


 


Παρότι η δουλειά με ανθρώπους με σοβαρές ψυχιατρικές διαταραχές παρουσιάζει σημαντικές διαφορές σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, με γνώμονα το ότι όλοι οι άνθρωποι στον πυρήνα μας έχουμε ανάγκη από αγάπη, αποδοχή και θετικές σχέσεις, υπάρχει έδαφος και χώρος για να δουλευτεί η θετικότητα! (Σοφία Παπασπυροπούλου, Ψυχολόγος, MSc, έτος αποφοίτησης 2018). 

Ήδη από την περίοδο πρακτικής άσκησης στο δεύτερο εξάμηνο, ανέλαβα κάποια περιστατικά στο φορέα πρακτικής άσκησης όπου και είχα τη δυνατότητα με την κατάλληλη εποπτεία να εφαρμόσω θετικές παρεμβάσεις στα περιστατικά αυτά. Αυτή η εμπειρία ήταν πολύτιμη και για τη μελλοντική μου πορεία ως ειδικευόμενη ψυχοθεραπεύτρια. Επιπλέον, μέσω του ΜΠΣ είχα την ευκαιρία να είμαι μέλος της συγγραφικής ομάδας με ένα κεφάλαιο στο βιβλίο: «Κατακτώντας την ευημερία, θετικές παρεμβάσεις και βιωματικές ασκήσεις» (Ελένη Γαστουνιώτου, Ψυχολόγος & Εκπαιδευτικός, έτος αποφοίτησης 2020).
 

Δραστηριότητες του Τμήματος

Συνέδρια - Ημερίδες - Σεμινάρια

​Δημοσιεύσεις – Βιβλία Μελών ΔΕΠ

Προσκεκλημένες Ομιλίες

Εξωτερική αξιολόγηση του Τμήματος Ψυχολογίας

 

Επικοινωνία - Contact

Λεωφόρος Συγγρού 136 - 17671 Αθήνα

136, Syngrou Av., Athens 17671, Greece 

Ώρες υποδοχής Γραμματείας- Admission hours:

Τρίτη 10:00 - 13:00   -   Thursday 10:00-13:00

Email: psych@panteion.gr