Χαιρετισμός του Προέδρου του Τμήματος Ψυχολογίας (συνέχεια)

Ο πρώτος πυλώνας αφορά στην κατανόηση των βασικών εννοιών, των βασικών θεωριών και των βασικών κλάδων και των γνωστικών αντικειμένων της Ψυχολογίας. Στα χρόνια των σπουδών σας θα μάθετε πώς αναπτύσσονται οι άνθρωποι, πώς τα άτομα γίνονται ομάδες και πώς οι ομάδες επηρεάζουν την κοινωνία. Θα μάθετε για τα ζητήματα ψυχικής υγείας και ψυχικής ασθένειας, όπως και για θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση, το σχολείο, τη μάθηση, τα κίνητρα, τις κοινωνικές επιρροές και τις βιολογικές και νευρολογικές βάσεις της ψυχολογικής μας υπόστασης.

Στο δεύτερο πυλώνα θα μάθετε να προσεγγίζετε κριτικά τα ερευνητικά ευρήματα και θα εντρυφήσετε στις μεθόδους έρευνας, στα εργαλεία αξιολόγησης και στις στατιστικές, ποσοτικές αλλά και ποιοτικές, μεθόδους με τις οποίες η επιστήμη μας προσπαθεί να ανακαλύψει την αλήθεια, να κατανοήσει την ανθρώπινη συμπεριφορά, την ανθρώπινη σκέψη και τα κίνητρα και να απαντήσει στα βασικά ερωτήματα αναφορικά με τη φύση του ανθρώπου. Μέσα από αυτά τα μαθήματα, αλλά και μέσω της Πτυχιακής σας Εργασίας, θα μάθετε να σχεδιάζετε και να υλοποιείτε ερευνητικά πρωτόκολλα και πειράματα.  

Ο τρίτος πυλώνας αφορά στην εφαρμογή της επιστήμης μας. Το Πρόγραμμα Σπουδών σας δίνει τη δυνατότητα μέσα από την Πρακτική Άσκηση να έρθετε σε επαφή με διάφορους και διαφορετικούς φορείς που ασχολούνται με την παροχή ψυχολογικών υπηρεσιών σε κλινικό, συμβουλευτικό, κοινωνικό, εκπαιδευτικό ή εργασιακό περιβάλλον. Ο συνδυασμός υποχρεωτικών μαθημάτων με τα μαθήματα επιλογής, η έμφαση στις ερευνητικές μεθόδους, σε συνδυασμό με την Πτυχιακή Εργασία, και η Πρακτική Άσκηση διασφαλίζουν ότι οι απόφοιτοι μας, εσείς, αποκτούν ολοκληρωμένη γνώση της επιστήμης της ψυχολογίας

Από την πλευρά μας, σας υποδεχόμαστε με τέσσερεις ευχές!

Σας ευχόμαστε από καρδιάς να αγαπήσετε το αντικείμενο της Ψυχολογίας, να δουλέψετε σκληρά, με μεράκι και φιλότιμο, και να αποκτήσετε γνώσεις με τις οποίες θα συνδεθείτε και θα γίνουν μέρος της ύπαρξής σας. Σας ευχόμαστε να αποκτήσετε γερές βάσεις στο αντικείμενο της Ψυχολογίας, να εντρυφήσετε και να αποκομίσετε το μέγιστο των γνώσεων από το Πρόγραμμα Σπουδών μας. Γνώσεις που θα αποκτήσετε  με τις δικές σας προσπάθειες, με τις δικές σας δυνάμεις, με σκληρή δουλειά και με προσπάθεια. Δεν είναι λίγες οι έρευνες της επιστήμης μας που έχουν καταδείξει ότι η ενεργής αναζήτηση και η απόκτηση γνώσης συνδέονται άμεσα και επηρεάζουν την επαγγελματική μας επιτυχία και την ικανοποίησή μας από την ζωή. Σας ευχόμαστε να είναι ο δρόμος της μάθησης σας απαιτητικός, προκλητικός και καρποφόρος. Εμείς, οι καθηγήτριες και καθηγητές σας, είμαστε εδώ, αρωγοί, και στηρίζουμε  την προσωπική σας αναζήτηση.

Τα πανεπιστημιακά χρόνια δεν είναι όμως μόνο χρόνια μάθησης αλλά είναι και χρόνια κοινωνικής ενδυνάμωσης. Η δεύτερη μας ευχή αναφέρεται σε αυτήν την ενδυνάμωση. Σας ευχόμαστε αυτά τα χρόνια που θα είστε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο να δημιουργήσετε φιλίες, δεσμούς, σχέσεις και να μπορέσετε μέσα από την αλληλοεπίδραση που θα έχετε με τους συμφοιτητές και συμφοιτήτριες σας,  να εξελιχθείτε, να ανακαλύψετε τα πραγματικά σας ενδιαφέροντα, να μπορέσετε να ζήσετε εκείνες τις εμπειρίες οι οποίες θα σας οδηγήσουν σε μια πιο ολοκληρωμένη και ενσυνείδητη πορεία. Ερευνητικά ευρήματα υποστηρίζουν ότι οι δυνατές και ουσιαστικές σχέσεις προβλέπουν την ευημερία μας, αλλά και την σωματική και ψυχική μας υγεία.

Σας ευχόμαστε λοιπόν να δημιουργήσετε ισχυρές και δυνατές φιλίες, θετικές σχέσεις, σημαντικές συνεργασίες και να βρείτε σ’ αυτά τα χρόνια  ανθρώπους με τους οποίους θα μοιράζεστε την ίδια αγάπη για το αντικείμενο της Ψυχολογίας, να αποκτήσετε συνοδοιπόρους και συνεργάτες που θα σας στηρίξουν και θα τους στηρίξετε και που μαζί θα ωριμάσετε και θα βρείτε το δρόμο σας και την επιστημονική σας ταυτότητα. Οι τωρινές συνθήκες εγκλεισμού και φυσικής  απόστασης καθιστούν αυτό το εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο, και ίσως φαντάζει ακατόρθωτο. Όμως, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες, η έμφυτη κοινωνικότητά μας μπορεί να διοχετευθεί και να καρποφορήσει, έστω και με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Κρατάτε φυσικές αποστάσεις αλλά επιδιώξτε κοινωνική εγγύτητα.

Η τρίτη μας  ευχή είναι να ανακαλύψετε τις αξίες σας, να ανακαλύψετε τα ιδανικά σας και να βάλετε τις βάσεις για μια ζωή με νόημα. Τα πανεπιστημιακά σας χρόνια είναι μία περίοδος ανταλλαγής και αποκρυστάλλωσης ιδεών, ιδεολογιών και αξιών. Και μέσα από αυτήν την διάδραση  σας ευχόμαστε  να ανακαλύψετε  τις βασικές αξίες που θέλετε να κατευθύνουν την ζωή σας. Σας ευχόμαστε λοιπόν αυτό το ταξίδι  να είναι και ένα ταξίδι αυτογνωσίας,  ένα ταξίδι αυτό-ανακάλυψης, ένα ταξίδι μέσα από το οποίο θα ανακαλύψετε, θα θεμελιώσετε, και θα αναπτύξετε τις βασικές αξίες και αρχές που θα σας χαρακτηρίζουν για το υπόλοιπο της ζωής σας. Η επιστήμη μας έχει καταδείξει ότι τα άτομα που έχουν νοηματοδοτήσει τη ζωή τους, που έχουν ξεκάθαρες αρχές και  αξίες και που ζουν τη ζωή τους με βάση αυτές, όχι μόνο είναι πετυχημένοι, αλλά είναι και περισσότερο ευτυχισμένοι. 

Τέλος, σας ευχόμαστε αυτά τα χρόνια της πανεπιστημιακής σας εμπειρίας να είναι τα χρόνια που θα σας διαμορφώσουν σε δραστήριους και ενεργούς πολίτες. Σας ευχόμαστε να αποκτήσετε ενδιαφέρον για τα κοινά και για τα διάφορα ζητήματα, προβλήματα, θέματα, και προκλήσεις της σημερινής κοινωνίας μας. Η έννοια του ενεργού πολίτη έχει απασχολήσει την επιστήμη μας και τα ευρήματα υποστηρίζουν ότι η ενασχόληση με τα κοινά συνδέεται με την εύρεση νοήματος και με υψηλότερα επίπεδα υποκειμενικής ευτυχίας. Σας ευχόμαστε λοιπόν να αναπτύξετε την κριτική σας σκέψη και, μέσα από την εμπλοκή σας με τα κοινά, να αμφισβητήσετε και να βάλετε την δική σας πινελιά για να κάνετε το πανεπιστήμιο μας, την κοινότητα μας, και τη χώρα μας καλύτερη.

Με αυτές τις τέσσερις ευχές, εκ μέρους όλων των μελών του Τμήματος Ψυχολογίας, σας καλωσορίζουμε!

                                                                       

              Αναστάσιος Σταλίκας                                                                              Σμαράγδα Καζή

              Πρόεδρος                                                                                                 Αναπληρωτής Πρόεδρος                                             


 

Δραστηριότητες του Τμήματος

Συνέδρια - Ημερίδες - Σεμινάρια

​Δημοσιεύσεις – Βιβλία Μελών ΔΕΠ

Προσκεκλημένες Ομιλίες

Εξωτερική αξιολόγηση του Τμήματος Ψυχολογίας

 

Επικοινωνία - Contact

Λεωφόρος Συγγρού 136 - 17671 Αθήνα

136, Syngrou Av., Athens 17671, Greece 

Ώρες υποδοχής Γραμματείας- Admission hours:

Τρίτη 10:00 - 13:00   -   Thursday 10:00-13:00

Email: psych@panteion.gr